Imprimir

BDEide Juny 2022

Publicado en Newsletter

EDITORIAL

 

 

Benvolgut Amic, benvolguda Amiga,

Les empreses tenen reptes importants en un món canviant gairebé diàriament. Lluny queden els plans estratègics que tantes vegades ens han contractat com consultors. Ara ens movem en un món digitalitzat on prima moltes vegades la immediatesa del “clic”. Ens ha cridat l'atenció el llibre de PWC, “Més enllà del digital”, amb la importància del lideratge en les empreses.

Actualment es parla del metaverso i moltes empreses tecnològiques estan invertint en aquesta tecnologia, però és un gran desconegut i encara no sabem molt bé on ens pot portar. Ens ha semblat interessant compartir una noticia sobre aquest interessant tema.

La nova normativa de residus d'envasos tindrà un impacte gran en tota la cadena de valor dels envasos. En la jornada d'ASPLARSEM hem volgut destacar quins seran els aspectes clau a considerar

Una cordial salutació,

Carlos Rodríguez Ferrer

 

 

ANÀLISI

Set imperatius per a anar més enllà del digital

 

En els aproximadament 30 anys transcorreguts des que es va crear el primer navegador d'Internet comercial, "ser digital" s'ha convertit en el mantra per a la supervivència empresarial. Els esforços digitals han proliferat enormement a mesura que les empreses treballen per a posar-se al dia amb la innovació tecnològica, i el COVID-19 va accelerar enormement el ritme.

En el llibre de PWC, “Més enllà del digital”, s'explica la recerca duta a terme en una dotzena d'empreses les experiències col·lectives de les quals contrasten marcadament amb aquelles centrades simplement en la digitalització. Aprenent dels èxits i fracassos d'aquesta dotzena d'organitzacions s'identifiquen set imperatius de lideratge per a anar més enllà del digital i donar forma al futur.

1. Reimagini el seu lloc en el món

Fa deu anys, la multinacional Philips, tenia una cartera de negocis en expansió que incloïa equips electrònics de consum d'àudio i vídeo, il·luminació i equips mèdics. No obstant això, estava per sota de les expectatives del mercat.

L'empresa es va reinventar a si mateixa com una empresa de tecnologia de la salut, reunint els amplis coneixements i capacitats de l'electrònica de consum de Philips, la seva profunditat en tecnologies de dispositius mèdics i el poder de les dades i la intel·ligència artificial (IA).

En l'actualitat, l'enfocament de Philips com a actor de la tecnologia de la salut s'ha traduït en guanys notables en la rendibilitat i el valor per als accionistes, ja que el preu de les accions va augmentar un 82% en els cinc anys que van acabar en 2020.

2. Adopti i creï valor a través dels ecosistemes

Molts dels problemes actuals són tan grans que cap entitat pot resoldre'ls per si sola. Aquests problemes només poden ser abordats per xarxes d'empreses i institucions que treballin juntes cap a un propòsit comú.

En 2015, Komatsu va crear una divisió per a centrar-se en solucions àmplies, aprofitant les capacitats específiques d'una varietat d'altres empreses i brindant una manera de connectar digitalment a totes les persones i empreses involucrades en les tasques de construcció i producció. Amb transparència, les empreses de tot l'ecosistema podrien col·laborar per a augmentar l'eficiència i la productivitat.

A finals de 2020, Komatsu havia presentat la seva plataforma impulsada per ecosistemes en més de 10.000 llocs de construcció al Japó i ara ha expandit la proposta a altres països, inclosos Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, França i Dinamarca.

3. Creï un sistema de coneixements privilegiats amb els seus clients

Els clients sempre han estat exigents. Però a mesura que els mercats s'han tornat més diversos, dinàmics i complexos, les expectatives de servei, consistència i confiança han canviat per complet.

En 2014, Adobe, l'empresa informàtica amb seu a San José, Califòrnia, va deixar de vendre les seves aplicacions àmpliament utilitzades (com Photoshop, Illustrator i InDesign) com a productes empaquetats, principalment com a CD a través de venedors externs, i va començar a oferir aplicacions com a solucions de programació com a servei (SaaS) basades en el núvol mitjançant subscripció directa.

Adobe va reorientar gran part del seu model de creació de valor i la seva estructura organitzativa, com a següent pas lògic, entorn dels coneixements dels clients. L'empresa va veure que algunes aplicacions desateses en realitat generaven un gran valor per als clients. A principis de 2019 es va llançar al mercat Adobe Experience Platform, que li va permetre vendre el seu sistema d'informació a altres empreses, la qual cosa va obrir una nova font d'ingressos.

4. Faci que la seva organització estigui orientada als resultats

La creació de valor mitjançant l'ampliació d'algunes capacitats diferenciadores requereix un nou model de treball i treball en equip, donat l'enorme impuls que requeriran algunes d'aquestes capacitats a mesura que lliura una proposta de valor més audaç.

La divisió aeroespacial de Honeywell va iniciar la seva visió d'equips orientats a resultats a fins de la dècada de 1990, quan els líders van començar a pensar en com els avanços en digitalització, comunicacions i connectivitat podrien generar oportunitats.

Honeywell es va adonar que es necessitaria una important reorganització del seu negoci de productes i serveis d'aviació per a reunir les persones, habilitats i capacitats adequades. L'empresa havia construït durant molt de temps avions de manera metòdica, amb funcions segregades, però ara havia de crear solucions que creuessin els límits entre els motors, l'aviònica i l'electrònica.

Avui dia, Honeywell Connected Aircraft és un negoci de 800 milions de dòlars i molts analistes ho consideren el líder del mercat en l'espai d'aeronaus connectades. La plataforma d'eficiència de vol Honeywell Forge va ser adoptada per 128 aerolínies i més de 10 000 avions a tot el món en el seu primer any en el mercat.

5. Inverteixi l'enfocament de l'equip de lideratge

Així com la seva empresa necessita un esforç estratègic per a desenvolupar les capacitats diferenciadores correctes, el seu equip de lideratge necessitarà noves habilitats i mecanismes per a canviar a aquesta nova forma de creació de valor.

Quan Eli Lilly va tenir problemes a final de la dècada de 2000, quan la protecció de la patent de quatre medicaments que representaven el 40% dels ingressos de l'empresa estava a punt d'expirar, el llavors director executiu va decidir innovar per a sortir d'aquest problema, i van fer-ho, en gran part invertint l'enfocament de la gestió.

Per a això, la companyia va integrar un nou Comitè Executiu i va incorporar a l'equip als responsables de les cinc unitats de negoci, al mateix temps que va reduir a cinc el nombre de líders amb responsabilitats funcionals. En general, vuit dels 13 membres del Comitè Executiu eren nous en aquest equip i dos havien estat contractats des de l'exterior.

En 2016, Lilly havia tornat fermament a la senda del creixement rendible. Durant els següents cinc anys, el preu de les accions es va triplicar.

6. Reinventi el contracte social amb la seva gent

Involucrar als empleats en l'execució d'una transformació sempre ha estat important, però avui està adquirint un significat completament nou. Donada la creixent dependència de les capacitats que les persones ajuden a donar forma i el ràpid ritme de canvi, l'única manera de tenir èxit és adoptar un "enfocament dirigit pels ciutadans": tenir empleats en el més profund de l'organització i l'ecosistema contribuint i innovant contínuament.

Des dels seus inicis, FedEx ha posat als empleats en el centre de les innovacions tecnològiques de l'empresa i, per a FedEx, hi ha hagut moltes, inclosa la primera tecnologia de rastreig en temps real i el primer lloc web que permet als clients rastrejar paquets.

Fa anys, FedEx va començar a explorar maneres d'aprofitar la filosofia PeopleService-*Profit per a crear una cultura que adopti i impulsi el canvi.

Darrere de les implementacions tecnològiques reeixides de FedEx estan les capacitats desenvolupades i lliurades pels seus empleats. No importa quantes inversions pugui fer en noves tecnologies i negocis, si no pot fer que la seva gent els adopti i els incorpori a les seves capacitats diferenciades, les seves inversions corren el risc de malgastar-se.

7. Canviï el seu propi enfocament de lideratge

Els líders moderns han de ser estrategs i executors, experts en tecnologia i profundament humans, experts tant a formar coalicions com a fer compromisos mentre es guien per la seva integritat

Starbucks va fer un canvi per a centrar-se en els detalls: posar fi a l'ús de bosses tancades de grans de cafè, perquè les aromes del cafè omplissin novament les botigues mentre els empleats treien els grans dels contenidors i els molien; reubicant grans màquines de espresso perquè els clients poguessin tornar a veure als empleats preparant begudes; eliminant productes de la caixa registradora que, si bé generaven ingressos, restaven valor al que ell veia com l'experiència que distingia a Starbucks de competidors com McDonald's i Dunkin' Dònuts

Més informació

NOTICIES DESTACADES

Formació i gestió, darrere de l'èxit de l'enginyeria espanyola en el món

 

Els enginyers espanyols estan molt ben formats acadèmicament. Les constructores no sols exporten dissenys i projectes, sinó també capacitat de gestió. El desenvolupament de les infraestructures a Espanya en la dècada dels noranta els ha dotat d'una gran experiència. Aquests són els principals aspectes que van indicar els participants en el desdejuni Enginyeria Marca Espanya: les claus de l'èxit, organitzat per CincoDías en col·laboració amb Acciona.

El futur passa per afegir valor verd, digital, tecnològic, perquè això no s'aconsegueix amb finançament barat com a la Xina.

Un mercat emergent és Europa de l'Est, pròxim i fàcil, que està rebent fons i on hi ha molt per fer.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

Fer negoci en el metaverso, el nou gran escenari digital

 

El metaverso és inevitable: encara que està en una fase de desenvolupament primerenca i encara falta donar continuïtat a l'experiència sota un únic entorn, totes les grans companyies tecnològiques ja prenen posicions per a quedar-se amb el seu tros del pastís, segons les conclusions del de l'informe “Metaverso: més enllà del gaming”, d'accés públic i desenvolupat per ISDI, que resumeixen les claus del metaverso, des de la seva definició a l'anàlisi de quines companyies es posicionen amb avantatge.

Segons l'informe, falten dos dels passos en el camí cap al Metaverso: la interoperabilitat entre els diferents dispositius i la continuïtat dels videojocs i experiències socials sota un únic entorn. L'autèntic metaverso necessita que tots els usuaris puguin interactuar independentment del dispositiu mòbil, de VR o de AR des del qual es connectin. I totes les experiències, dividides en els “petits” universos virtuals de cada companyia, hauran de desenvolupar un nexe comú. La persistència i continuïtat de la identitat, objectes virtuals, dades i drets és una de les condicions del metaverso.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

La carrera per a controlar la nova tecnologia de bateries

A mesura que augmenta l'escassetat de matèries primeres i les cadenes de subministrament globals es tornen més vulnerables, acaba de començar la carrera altament competitiva per a assegurar les tecnologies de bateries de pròxima generació. La falta de qualitat de dades estandarditzades impedeix que tot el mercat comprengui aquests sistemes complexos.

Els fabricants d'automòbils europeus i els productors de material i cel·les per a bateries han entès que la carrera per les bateries encara no està perduda, sinó que ofereix una enorme oportunitat comercial. La nova demanda sense precedents de bateries, combinada amb l'estrès en les cadenes de valor globals altament sofisticades però vulnerables, ha portat a una explosió de la producció de bateries "locals", en forma de projectes massius de gigafábricas a Europa. Amb més de 30 projectes de gigafábricas, Europa està llesta per a convertir-se en el segon major productor de cel·les de bateria del món.

 

La comercialització de bateries de pròxima generació és extremadament difícil. Resoldre els problemes materials fonamentals és un gran desafiament en si mateix, però la producció en massa d'aquestes tecnologies és una tasca hercúlia.

Més informació

 

NOTICIES EIDE

 

 

Acreditació d’assessors en el marc dels programes d’ACCIÓ

 

ACCIÓ és l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya. Adscrita al Departament d’Empresa i Treball, és el referent públic per contribuir a la transformació de les empreses catalanes.

ACCIÓ compta amb assessors acreditats que poden acompanyar les empreses en l’aplicació dels diversos serveis d’ACCIÓ. Les persones acreditades donen suport a la implementació dels programes d'ACCIÓ a través de:

Identificar actuacions clau i oportunitats de millora dels resultats de l’empresa

Establir metodologies per convertir les bones pràctiques identificades en bons hàbits

Eines de millora de la gestió diària de l’empresa

Actuar d’enllaç entre l’empresa i els programes d’ACCIÓ

Carlos Rodríguez Ferrer és assessor acreditat en el marc dels programes d’ACCIÓ, en l’àrea d’expertesa i àmbits sectorials RIS3CAT de Gestió de la innovació.

Més informació

 

NOTICIES EIDE

 

 

Nova jornada telemàtica en ASPLARSEM, sobre la nova normativa de residus d'envasos

 

Hem organitzat una nova jornada telemàtica en ASPLARSEM, per a abordar la nova normativa de residus d'envasos, amb la participació d'ECOEMBES, ANARPLA, ECA i l'Associació de Llaunes de Begudes.

La jornada es va dividir en tres parts. En la primera part va intervenir la EUROPEAN CONCEPT FOR ACCESSIBILITY NETWORK (ECA) per a donar una visió del SDDR i SCRAP en diversos països d'Europa. Seguidament es van presentar els punts de vista d'ECOEMBES, l'Associació de Llaunes de Begudes i ANARPLA, seguit d'un debat moderat per EIDE.

Més informació