Imprimir

BDEide Juliol 2022

Publicado en Newsletter

EDITORIAL

 

 

Benvolgut Amic, benvolguda Amiga,

A les portes d'un període vacacional incert i amb moltes incògnites a la tardor, des de EIDE volem infondre un bri d'optimisme i confiança que, amb la participació de tots els responsables públics i privats, s'aniran trobant les solucions necessàries per a reconduir la difícil situació que travessem.

Les PIME són una de les principals fonts de generació d'ocupació i ingressos a la Unió Europea. En la nostra anàlisi hem volgut resumir un interessant article sobre les actuacions que des de la Comissió Europea s'han dut a terme per a garantir que les polítiques defensin a les PIME i contribueixin a augmentar l'atractiu d'Europa.

D'altra banda, incloem la notícia de la Comissió Europea, que va adoptar el passat 5 de juliol, una nova Agenda Europea d'Innovació amb l'objectiu de posicionar a Europa a l'avantguarda de la nova ona d'innovació tecnològica.

Incloem també dues notícies relacionades amb l'impuls a la logística.

Finalment ressaltem la nostra satisfacció per l'acolliment que ha tingut la nostra guia d'associacionisme.

Estarem de tornada al setembre. Bon Estiu

Una cordial salutació,

Carlos Rodríguez Ferrer

 

 

ANÀLISI

La política industrial europea per a les PIME

 

Les microempreses i les petites i mitjanes empreses (PIME) constitueixen el 99% de les empreses de la Unió Europea. En 2015, existien poc menys de 23 milions de PIME. Contribueixen a més de la meitat del valor afegit total generat per les empreses en la Unió, 3,9 bilions d'euros.

Creen dos de cada tres ocupacions del sector privat, més de 90 milions de persones en 2015.

Les repercussions de la pandèmia del COVID-19 han impulsat nous plantejaments pel que fa a la reactivació econòmica, la reconstrucció i l'enfortiment de la resiliència de les PIME.

La política de la Unió en favor de les PIME té com a fi garantir que les polítiques i accions defensin a les petites empreses i contribueixin a augmentar l'atractiu d'Europa com a lloc per a la creació i el desenvolupament d'empreses.

La iniciativa més completa i integradora en matèria de PIME ha estat la Comunicació sobre la Small Business Act [COM(2008)0394], presentada per la Comissió al juny de 2008. L'objectiu de la SBA és crear un nou marc polític que integri els instruments existents prenent com a punt de partida la Carta Europea de la Petita empresa i la Comunicació «Una política moderna de la PIME per al creixement i l'ocupació».

Millorar la capacitat de resposta de les administracions públiques a les necessitats de les pimes pot contribuir en gran manera al seu creixement. En 2006 es va promulgar la Directiva 2006/123/CE relativa als serveis en el mercat interior, que va ser aplicada per tots els Estats membres de la Unió en 2009.

La modificació de la Directiva sobre pagaments endarrerits (per la qual les administracions públiques estan obligades a pagar en un termini de trenta dies com a garantia de seguretat per a les pimes) i la Directiva sobre facturació electrònica (per la qual s'equipessin les factures electròniques a les de paper) resulten especialment beneficioses per a les petites empreses.

La modernització de la política de la Unió en matèria de contractació pública suposa que les pimes han de superar avui menys tràmits administratius a l'hora d'accedir a contractes públics i tenen millors oportunitats de presentar ofertes conjuntes.

Les Comunicacions de la Comissió, de 10 de març de 2020, titulades «Un nou model d'indústria per a Europa» [COM(2020)0102] i «Una estratègia per a les PIME en pro d'una Europa sostenible i digital» [COM(2020)0103] contenen propostes a fi d'ajudar les pimes a operar, créixer i expandir-se. El Parlament ha respost a les repercussions de la pandèmia  sobre les cadenes de subministrament industrial i les PIME aprovant a l'abril de 2020 la seva Resolució sobre l'acció coordinada de la Unió per a lluitar contra la pandèmia de COVID-19 i les seves conseqüències. El 25 de novembre de 2020, el Parlament va aprovar una Resolució en la qual demana a la Comissió Europea que presenti una estratègia industrial revisada

En 1983, el Parlament va proclamar l'«Any Europeu de les Petites i mitjanes empreses i de l'Artesanat» i va posar en marxa una sèrie d'iniciatives per a fomentar el seu desenvolupament. Des de llavors, el Parlament ha continuat demostrant el seu compromís amb el foment del desenvolupament de les PIME europees. Alguns exemples són:

  • Al febrer de 2019, el Parlament va aprovar una Resolució sobre una política industrial global europea en matèria d'intel·ligència artificial i robòtica.
  • El 17 d'abril de 2020, el Parlament va aprovar una Resolució sobre l'acció coordinada de la Unió per a lluitar contra la pandèmia de COVID-19 i les seves conseqüències.
  • El 17 de juny de 2020, el Parlament va aprovar la seva Decisió sobre la constitució i la determinació de les competències, la composició numèrica i la durada del mandat de la Comissió Especial sobre Intel·ligència Artificial en l'Era Digital.
  • El 25 de novembre de 2020, el Parlament va aprovar una Resolució sobre una nova estratègia industrial per a Europa.

Més informació

NOTICIES DESTACADES

Les oficines híbrides del futur: tecnologia integrada per a rendir més

 

La pandèmia va canviar la manera de treballar a Espanya i va impulsar el teletreball. Però, encara que existeixen ocupacions que es poden realitzar en remot, molts treballadors han hagut de tornar a l'oficina.

Segons un informe de Steelcase, que ofereix un servei integral de consultoria de l'espai i solucions per a empreses, el 55% dels treballadors, a nivell mundial, desitgen treballar en l'oficina, sempre que els espais els facin sentir còmodes i motivats. L'oficina del futur passa per ser flexible amb possibilitats híbrides. Steelcase treballa juntament amb els líders tecnològics com Microsoft, Zoom, Logitech i Crestron per a crear nous prototips, reproduir-los i desenvolupar-los en el futur.

A més de les oficines del futur, un nou concepte de treball s'està obrint pas: el treball asíncron o treballar en equip de manera diferida en el temps. És a dir, en diferents moments del dia. Cada professional treballa en horaris diferents. Els avantatges són la productivitat i la motivació. Però una de les claus, segons Grup SPEC, és que l'empresa i, per tant, els empleats, disposi de les eines tecnològiques necessàries per a dur-ho a terme. Seria el cas de plataformes de comunicació eficaces, així com plataformes de control horari que estiguin en la línia d'aquesta nova modalitat i permetin una gestió eficaç d'aquesta.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

Nova Agenda Europea d'Innovació per a posicionar a Europa com a actor principal

 

La Comissió Europea va adoptar el passat 5 de juliol, una nova Agenda Europea d'Innovació amb l'objectiu de posicionar a Europa a l'avantguarda de la nova ona d'innovació tecnològica profunda i noves start-ups. Ha estat dissenyat per a ajudar a Europa a desenvolupar noves tecnologies i portar-les al mercat de manera més ràpida i eficient.

La Comissió vol que Europa sigui el lloc on els millors talents puguin treballar mà a mà amb les millors empreses i on prosperi la innovació tecnològica profunda per a crear solucions innovadores en tot el continent que inspirin al món.

És probable que tals innovacions s'irradiïn i beneficiïn a tots els sectors, des de les energies renovables fins a la tecnologia agrícola, des de la construcció fins a la mobilitat i la salut, abordant així la seguretat alimentària, reduint la dependència energètica, millorant la salut de les persones i fent que les economies europees siguin més competitives. Les greus conseqüències de la guerra d'agressió de Rússia han donat a aquests temes una urgència encara major i han provocat canvis de política estratègica per a garantir la prosperitat i la seguretat de la UE.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

Pla d’Impuls i Modernització dels sectors Industrials i Logístics a Catalunya (PILOG)

CIMALSA ha presentat en el marc del Saló Internacional de la Logística i durant la VIII Jornada Smart Logistics, les conclusions del Pla d'Impuls i Modernització dels sectors Industrials i Logístics a Catalunya (PILOG).

 

A través del PILOG, CIMALSA ha desenvolupat una metodologia per a conèixer en profunditat l'estat dels sectors industrials i logístics de Catalunya i classificar-los en 5 grans categories d'acord amb el seu grau de qualitat. Així, a través del Pla, s'incideix en l'aposta per la reutilització i reciclatge com a base del creixement de l'oferta de sòl per a l'activitat econòmica.

Un 13% dels polígons disposa de subministraments bàsics, serveis de telecomunicacions i nivells adequats d'accessibilitat o senyalització i un 14% tenen la necessitat de regenerar-se. En aquest últim cas, realitzar actuacions d'urbanització o d'accessibilitat els permetria ser més competitius i representen, doncs, una oportunitat per al seu impuls i, en definitiva, per a atreure noves inversions. Encara que la major part se situen a Barcelona, la demarcació amb major incidència és Girona.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

Els polígons industrials de la Regió de Múrcia enlairen per l'estirada de la logística

 

L'auge de la logística marca ja el futur dels polígons industrials de la Regió de Múrcia, que creixen amb l'arribada d'empreses del sector o amb l'ampliació de les instal·lacions ja existents. Els projectes no paren en sòl industrial de la Comunitat i després de la posada en marxa de la macroplanta del gegant Amazon en Corvera a Múrcia, un altre eix clau és el parc empresarial Sant Andrés d'Alcantarilla

La Regió ha sabut veure el potencial de la logística i compta amb empreses que són gegants del sector, com a Grup Caliche, El Mosca, Disfrimur o Primafrio. Totes en contínua expansió i que aprofiten el seu potencial per a continuar creixent.

Més informació

 

NOTICIES EIDE

 

 

Bon acolliment de la guia d'associacionisme de EIDE

 

Després de l'anunci de l'edició de la Guia Pràctica de creació i dinamització d'una associació empresarial de polígons d'activitat econòmica, diverses organitzacions han mostrat interès a conèixer el contingut de la guia, i l'han valorat positivament.

EIDE ha estat treballant en l'associacionisme empresarial des de l'any 2007 i en la creació i dinamització d'associacions des de l'any 2012. En el transcurs d'aquest temps, ha anat desenvolupant una metodologia tècnica i pràctica per a la creació d'associacions en els polígons industrials.

Més informació