Imprimir

BDEide Gener 2022

Publicado en Newsletter

EDITORIAL

 

 

Benvolgut Amic, benvolguda Amiga,

Feliç Any 2022

Iniciem l'any amb la notícia de tenir implementat el mòdul de xarxa neuronal per a la identificació d'empreses que poden formar el nucli d'una associació empresarial en polígons industrials.

Dediquem aquest número també a la transformació digital. En l'anàlisi, reproduïm un extracte de l'informe de PwC sobre les claus per a anar més enllà de la transformació digital, un procés que ja sembla imparable i que ha accelerat la pandèmia del COVID.

Incloem la notícia del programa Kit Digital impulsat pel Govern d'Espanya per a promoure la digitalització de petites empreses, micropimes i autònoms, i contribuir a modernitzar el teixit productiu espanyol.

Contínua el desplegament de fibra òptica en els municipis de Catalunya, com a factor necessari per a la transformació digital. EIDE col·labora en les auditories de projectes europeus a Catalunya i en particular ha participat en la inspecció de les obres relacionades amb el desplegament de fibra òptica.

Una cordial salutació,

Carlos Rodríguez Ferrer

 

 

ANÀLISI

Les set claus per a anar més enllà de la transformació digital

 

En els últims 30 anys des que es va crear el primer navegador d'Internet comercial, "ser digital" s'ha convertit en el mantra per a la supervivència empresarial. Els esforços digitals han proliferat enormement a mesura que les empreses treballen per a posar-se al dia amb la innovació tecnològica i el COVID-19 va accelerar enormement el ritme.

Durant més de dos anys, PwC ha realitzat una recerca en una dotzena d'empreses les experiències col·lectives de les quals contrasten marcadament amb aquelles centrades simplement en la digitalització. Aprenent dels èxits i fracassos d'aquesta dotzena d'organitzacions, es van identificar set imperatius de lideratge per a anar més enllà del digital i donar forma al futur.

Vegem quins són.

1. Reimaginar el seu lloc en el món

Mirar les tendències i preguntar als clients què desitgen ja no és suficient. És necessari desenvolupar el seu propi punt de vista únic sobre com s'avaluarà i crearà valor en el futur i quines capacitats necessitarà per a complir amb aquesta proposta de valor. Ha de mirar més enllà de la seva cartera actual de negocis i productes i determinar quin valor crearà i per a qui.

2. Adoptar i crear valor a través dels ecosistemes

Molts dels problemes actuals són tan grans que cap entitat pot resoldre'ls per si sola. Aquests problemes només poden ser abordats per xarxes d'empreses i institucions que treballin juntes cap a un propòsit comú.

L'única forma en què les empreses poden prosperar en aquesta era disruptiva és treballar amb ecosistemes i aprofitar les capacitats que uns altres han desenvolupat per a oferir les seves pròpies propostes de valor i fer-ho a gran velocitat, a escala i amb flexibilitat.

3. Crear un sistema de coneixements privilegiats amb els seus clients

Els clients sempre han estat exigents. Però a mesura que els mercats s'han tornat més diversos, dinàmics i complexos, les expectatives de servei, consistència i confiança han canviat per complet.

Obtenir coneixements privilegiats pot convertir-se en una de les seves capacitats més importants. Quant millors siguin els seus coneixements, més podrà augmentar el seu valor per als clients. Com més millori les seves propostes de valor, més confiança generarà en complir les seves promeses i més clients interactuaran amb vostè.

4. Fer que la seva organització estigui orientada als resultats

La creació de valor mitjançant l'ampliació d'algunes capacitats diferenciadores requereix un nou model de treball i treball en equip, donat l'enorme impuls que requeriran algunes d'aquestes capacitats a mesura que lliura una proposta de valor més audaç.

Haurà de crear equips més duradors i orientats als resultats que reuneixin l'experiència, el coneixement, la tecnologia, les dades, els processos i els comportaments necessaris de tota l'organització.

5. Invertir en l'enfocament de l'equip de lideratge

Desenvolupar capacitats diferenciades complexes i digitalitzades requereix un pensament audaç, una presa de decisions sòlida i una energia tremenda. Això significa que el seu equip de lideratge ha de liderar d'una manera diferent.

Ja no és suficient que el seu personal informe sobre el que està fent i brindi els seus punts de vista sobre diversos temes en funció de les necessitats urgents del moment. L'equip de lideratge ha d'establir una agenda agressiva i treballar junts per a aconseguir grans coses.

Reinventar el contracte social amb la seva gent

Involucrar als empleats en l'execució d'una transformació sempre ha estat important, però avui està adquirint un significat completament nou. Donada la creixent dependència de les capacitats que les persones ajuden a modelar i el ràpid ritme de canvi, l'única manera de tenir èxit és adoptar un "enfocament dirigit pels ciutadans": tenir empleats en el més profund de l'organització i l'ecosistema contribuint i innovant contínuament.

Per a aconseguir que les persones reconeguin cap a on es dirigeix l'empresa, asseguri'ls la seva importància en la configuració del futur de l'empresa. Una vegada que les persones comprenguin la seva funció, involucri-les de manera més significativa.

Crear el seu propi enfocament disruptiu de lideratge

Una associació recent constituïda ha d’oferir als seus associats solucions tangibles especialment el primer any, per a crear confiança i afavorir la adhesió de nous socis. La pitjor imatge és la de constituir una associació i que després del primer any no hi hagi hagut avanços en la millora del polígon i els interessos dels associats.

Més informació

NOTICIES DESTACADES

Primer servei de camions robòtics per a logística

 

La unitat de conducció autònoma de Alphabet Inc de l'empresa Waymo, col·labora amb el gegant estatunidenc de transport de càrrega J.B. Hunt per als seus serveis de camions robòtics.

J.B. Hunt, amb seu en Lowell, Arkansas, va començar un programa pilot amb Waymo l'any passat transportant mercaderies en recorreguts de prova en l'autopista I-45 a Texas. Ara, el pla és que sigui el primer soci de càrrega de Waymo amb operacions totalment autònomes a Texas en els pròxims anys. S'ampliaran les seves proves utilitzant els grans camions automatitzats de Waymo (amb conductors de seguretat com a suport)..

La unitat de Alphabet Inc ja genera una petita quantitat d'ingressos del seu servei de robotaxi en els suburbis de Phoenix, amb plans per a expandir aquesta oferta a la regió de la Badia de San Francisco. No obstant això, els camions autònoms i els serveis de lliurament s'estan convertint ràpidament en una aplicació central de la tecnologia que ha estat desenvolupant durant més d'una dècada, començant com el Projecte d'automòbil autònom de Google.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

Receptes per a la reindustrialització: innovació i talent

 

Cal tornar a industrialitzar. Al llarg de les últimes dècades els països europeus van anar perdent la seva indústria: es va deixar de produir per a importar de fora, es produí la terciarització l'economia, es van deslocalitzar les fàbriques. L'industrial semblava una cosa desfasada, alguna cosa a abandonar darrere d'una hipotètica modernitat de finances i serveis. El model de treball post-ford, lluny de les grans factories, dispers en pimes i autònoms, va afeblir l'estructura sindical i, per tant, els drets laborals. Però ara el repte es xifra en què el sector industrial espanyol arribi al 20% del PIB, quan està en un 15%, per sota de la mitjana europea. Un dels objectius de l'Horitzó 2030 és que cadascun dels països membres de la Unió Europa arribin a aquest percentatge.

En competició amb les grans potències com els Estats Units o la Xina, Europa ha de destacar per la seva innovació i el seu respecte al medi ambient. Serà, per descomptat, una Indústria 4.0, notòriament automatitzada, o, fins i tot, una Indústria 5.0, en la qual predomini una col·laboració profunda entre persones i màquines, a través de la Intel·ligència Artificial, per a millorar l'eficiència i la productivitat. Una indústria que minimitzi els treballs repetitius però que també crea preocupació sobre el futur del treball.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

El programa Kit Digital té l'objectiu de digitalitzar a un milió de pimes i autònoms

El programa Kit Digital impulsat pel Govern d'Espanya i que va ser presentat el mes de novembre passat per la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, té com a objectiu promoure la digitalització de petites empreses, micropimes i autònoms, i contribuir a modernitzar el teixit productiu espanyol.

 

Les entitats interessades a participar com a “agent digitalitzador adherit” poden presentar des d'aquest moment la seva sol·licitud en la seu de Red.es. Per a això, hauran de reunir requisits com estar al corrent de les obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social i no estar en situació de crisi, tenir el domicili fiscal i centre de prestació de les activitats a la UE, o haver aconseguit un determinat nivell de facturació, entre altres.

Més informació

 

NOTICIES EIDE

 

 

EIDE inspecciona les obres realitzades de desplegament de FO

 

El desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya posa a disposició del territori una infraestructura que facilita el desplegament de xarxes finalistes de fibra òptica per part dels operadors de telecomunicacions. Aquest desplegament ve cofinançat per els fons europeus FEDER.

 

EIDE, com a col·laborador de les auditories en projectes europeus a Catalunya, ha participat en la inspecció de les obres finalitzades als trams de Bagà – Queixans, Llavorsí – Sort i Sorpe - Vielha.

 

NOTICIES EIDE

 

 

EIDE ja ha desenvolupat el mòdul de machine learning de polígons industrials

 

Tal com anunciàvem en la passada Sessió EIDE sobre les claus de l'associacionisme i les comunitats energètiques locals en els polígons industrials, hem desenvolupat una aplicació d'Intel·ligència Artificial consistent en la creació d'una xarxa neuronal que aprèn de les característiques d'una mostra d'empreses per a identificar les empreses tractores des de l'inici, per a constituir el nucli d'una associació en polígons industrials.

Continuem innovant per als nostres clients.