Imprimir

BDEide Abril 2022_cat

Publicado en Newsletter

EDITORIAL

 

 

Benvolgut Amic, benvolguda Amiga,

En aquest butlletí hem incorporat algunes notícies relacionades amb la robòtica i la tecnologia, aprofitant la nostra recent visita al congrés Advanced Factories a Barcelona.

En un món cada vegada més digital, ens ha cridat l'atenció l'informe sobre la baixa demanda de graduats universitaris de carreres tecnològiques a Espanya, enfront d'altres països del nostre entorn i la conseqüent marxa de talent.

Recentment, el Congrés dels Diputats ha aprovat la Llei de Residus i Sòls Contaminats com a transposició de la normativa europea i en breu sortirà el Reial decret de residus d'envasos. Hem organitzat per a l'associació Asplarsem, una jornada on s'ha debatut aquesta important normativa.

Una cordial salutació,

Carlos Rodríguez Ferrer

 

 

ANÀLISI

Cobot o Robot Col·laboratiu: cap a on va la robòtica?

 

Els cobots van ser inventats en 1996 per J. Edward Colgate i Michael Peshkin, professors de la Universitat Northwestern (1). La seva patent estatunidenca titulada «Cobots» descriu «un aparell i un mètode per a la interacció física directa entre una persona i un manipulador de propòsit general controlat per una computadora.

Els cobots ofereixen tant a la petita com a la gran empresa noves oportunitats productives gràcies a les seves prestacions. Són especialment segurs per a poder treballar amb els humans, molt senzills de programar i ofereixen gran flexibilitat per a adaptar-se a qualsevol aplicació. Gràcies a que no requereixen de tanques de seguretat, el cost de la inversió és considerablement més econòmic que el d'un robot industrial tradicional (2).

Els cobots estan especialment dissenyats per a fer treballs de caragolar, soldadura, CNC i Pick & Place, així com d'escatat, paletitzat, recollir peces o de realitzar controls de qualitat. Alguns dels sectors en els quals més s'empren són l'aeroespacial, el sector industrial de l'automòbil, en la fabricació de components electrònics i en el de la construcció.

La seguretat dels cobots pot basar-se en materials de construcció lleugers, vores arrodonides i limitacions inherents de velocitat i força, o en sensors i software, que garanteixin un comportament segur.

Segons un informe publicat per la Federació Internacional de Robots (IRF), les 5 tendències principals de la robòtica comprenen la seva major facilitat d'ús, el millorament de les seves capacitats, l'assegurament de les operacions, i el suport a l'automatització digital(3):

- Indústries noves s'adapten a la robotització: Alguns sectors de la indústria manufacturera, relativament nous en el món de l'automatització, estan adoptant ràpidament l'ús de robots en les seves operacions, responent d'aquesta manera a una demanda per part dels usuaris de major personalització, tant dels productes com dels lliuraments. En l'informe es destaquen com a nous usuaris dels robots sectors com el de logística, construcció i agricultura, entre molts més, que es beneficien de manera important d'aquestes tecnologies.

- Major facilitat en l'ús dels robots: Cada dia resulta més fàcil instal·lar i usar un robot, perquè els avanços en les noves generacions inclouen interfícies d'usuari que permeten una programació simple, basada en icones i en la guia manual dels robots.

- Els robots i els humans tenim avui millor capacitació: L'interès creixent de governs, associacions industrials i de les empreses mateixes per una major i millor educació sobre automatització i robotització és també un decisiu factor d'impuls a la seva adopció i ús estès.

- Els robots asseguren la continuïtat de la producció: L'automatització complementa la intenció de les empreses de comptar amb un proveïment pròxim, per a evitar així les dificultats actuals en les cadenes de subministrament i mantenir les operacions en marxa.

- Els robots recolzen l'automatització digital: En aquest any, i en els següents, cobrarà especial importància l'ús de dades reunides dels processos de producció, com a elements fonamentals per al millorament de les operacions. La informació que s'obté dels processos automatitzats serveix cada dia més per a prendre millors decisions en les plantes.

“La intel·ligència artificial per a la robòtica està madurant i els robots que aprenen s'estan convertint en el corrent principal. El sector ha superat la fase pilot i podem esperar veure un major desplegament d'aquestes tecnologies en 2022”, afirma l'anàlisi del sector de robòtica i automatització presentat per la IFR.

(1) https://multi-sitio.com/cobot-o-robot-colaborativo/

(2) https://revistaderobots.com/cobots/cobots-o-robots-colaborativos-caracteristicas-ventajas-y-fabricantes-de-brazos-roboticos-industriales//

(3) https://www.mundopmmi.com/automatizacion/article/22068579/cinco-tendencias-to-en-robots-segn-la-ifr

NOTICIES DESTACADES

Un 10% del nostre talent digital emigra a altres països tots els anys

 

Un informe de la UGT, “Ocupació tecnològica en el mercat laboral espanyol: Una visió crítica”, assenyala que quatre de cada deu graduats universitaris de carreres tecnològiques no aconsegueixen ni l'estatus de “mileurista” en el seu primer contracte i la meitat d'aquests contractes inicials són inestables, a l'ésser en pràctiques o de becaria.

Un analista de dades, desenvolupador d'aplicacions o director de projectes digital, a Londres cobraria un 86% més que a Madrid, a París un 50%, a Alemanya un 82%, i a Nova York fins a un 169%.

Segons les dades de demanda d'ocupació tecnològica de les empreses, un 90% no ha necessitat contractar un perfil TIC durant tot 2021, i menys del 3% de les empreses espanyoles manifesta alguna dificultat per a contractar un tecnòleg. Les dades oficials de les fonts de màxim prestigi i rigor desmenteixen l'existència d'una elevada demanda d'ocupació tecnològica en el nostre mercat de treball.

El 18% de les persones amb perfils TIC estan en situació de desocupació, deu punts més que la mitjana europea.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

Tendències que marcaran el sector tecnològic en 2022

 

Diversos experts fabricants de tecnologies donen la seva visió sobre les tendències del sector per a aquest any 2022.

Es resumeixen en:

- La combinació de tecnologies com el metavers, la computació i la Intel·ligència Artificial

- Les sinergies entre tecnologia, producte i software

- La ciberseguretat

- La recuperació del subministrament de processadors

- L'analítica de dades o les capacitats de processar el núvol

- El connected edge i el creixement del cloud i del edge cloud

- La interconnectivitat entre els diferents dispositius

- El cloud computing, complementat amb el 5G, 6G i 7G

- Solucions per als models de treball híbrid gràcies a la Intel·ligència Artificial, la Realitat Augmentada i la Realitat Virtual

- Millors bateries i plegables més barats.

Més informació

 

NOTICIES DESTACADES

 

Optimus, un robot que podria suplir l'escassetat mundial de mà d'obra

Elon Musk, el magnat de TESLA, ha informat que els seus enginyers estaven treballant per a llançar un robot humanoide l'any vinent, anomenat Optimus, que eventualment podria abordar l'escassetat mundial de mà d'obra i, en el curt termini, podria transportar articles al voltant d'una fàbrica.

Els robots poden ser més importants que els automòbils, va dir Musk. "Crec que amb el temps, això té el potencial de ser més important que el negoci dels vehicles ".

 

Musk va dir també que els robots similars als humans i els vehicles autònoms són més importants que els cotxes elèctrics.

Les audaces promeses del multimilionari més conegut de la indústria de l'automòbil elèctric s'enfronten a grans desafiaments, des de la tecnologia fins a la regulació. Tesla i altres companyies de tecnologia automotriu han fallat en els seus objectius d'implementar automòbils autònoms durant anys.

Més informació

 

NOTICIES EIDE

 

 

EIDE organitza la jornada sobre el Reial Decret d'envasos

 

El passat 6 d'abril, vam organitzar per a l'Associació ASPLARSEM, la Jornada telemàtica sobre el futur Reial Decret d'envasos. En la jornada, van participar el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas, la Federación Española de la Recuperación y el Reciclaje, CICLOPLAST, ITENE i ECOEMBES.

Durant la jornada es va realitzar una enquesta als assistents per a conèixer la seva opinió sobre els temes tractats.

Més informació

 

NOTICIES EIDE

 

 

Assistim al congrés de Advanced Factories a Barcelona

 

Advanced Factories és un interessant fòrum per a conèixer les innovacions tecnològiques en l'àmbit de la indústria 4.0 i 5.0.

En aquesta edició, ens va interessar especialment els avanços en la robòtica col·laborativa i les seves aplicacions.

EIDE ha assistit en totes les edicions i ha col·laborat amb alguna institució perquè fos supporting partner. Ens alegra saber que encara hi ha alguna que ho continua sent.

Més informació